Självhjälp vid depression

Vid en depression känns allt meningslöst och många isolerar sig. Trots detta måste du gå emot din depression och försöka ta dig ut. Du måste börja umgås med människor igen och börja göra saker. Försök att göra saker som du tyckte om att göra innan du blev deprimerad.


Stanna inte hemma – ta dig ut

självhjälp

Även fast du inte känner för det – ring en vän och ta dig ut. Låt dig inte bara ligga hemma även om det är de du vill.

Förslag på saker som du kan göra är att börja träna, det ger endorfiner som kan påskynda vägen ut ur depressionen. En halvtimmes promenad om dagen räcker. Men alla träningsvariationer fungerar såklart.

Andra aktiviteter du kan försöka sysselsätta dig med är en gammal hobby, promenad, bjud någon vän på middag, gå på bio eller gå till biblioteket. Ja, det finns mycket du kan göra och bara din fantasi sätter gränserna.

Det viktiga är att göra NÅGONTING

Det viktiga är att du faktiskt gör någonting och inte bara ligger hemma i sängen. Det finns mycket forskning som visar att depressionen förlängs av detta.

Trots det ska du inte straffa dig själv om du gör det men försök att planera för dig själv. Skriv ner en lista på förslag på aktiviteter som du sedan kan hitta på de dagar du bara vill gräva ner dig. Detta kanske kan hjälpa dig att ta dig ut.

Social interaktion är viktigt

De allra bästa aktiviteterna är de som innebär social interaktion. Alltså att du träffar andra människor. Ensamhet försvårar ofta depressionen.

Var snäll mot dig

Försök också att vara snäll mot dig själv. Depression kan göra dig negativ och kritisk mot dig själv.

Bromsa kritiska tankar

När du tänker en kritisk eller negativ tanke – försöka att bromsa den. Försök att istället tänka vad du skulle ha sagt till en vän som gjort samma sak. Oftast är vi snälla mot andra men dömande mot oss själva.

Var stolt över det minsta lilla du lyckas med och klandra dig inte för resten. Tänk på att ingen människa är perfekt.

Uppfyll dina basala behov

Vanligt vid depression är att man antingen sover för mycket eller sover för lite och att man äter för mycket eller äter för lite.

Få till en bra sov-och-mat klocka

Försök att sova och äta lagom genom att ge dig själv rutiner med en bra dygnsrytm och regelbundna måltider. Om du har svårt att sova på natten – sov då ingenting på dagen.

Sök hjälp

Du borde söka läkarvård. Då kan du få hjälp både med terapi och/eller med läkemedel, för att ta dig ur din depression.

Har det hänt något i ditt liv som gör att du har hamnat i en depression är det bra att reda ut detta. Att ta tag i själva huvudproblemet.

Om ditt liv svävar i fara ska du ringa 112 för akut hjälp.

Behöver du prata med någon?

Nationella hjälplinjen har telefonnummer 020-22 00 60.

De erbjuder psykologisk hjälp till människor i psykisk kris eller i en svår livssituation. De har öppet alla dagar mellan 13:00-22:00.

Jourhavande medmänniska har telefonnummer 08-702 16 80. De erbjuder samtal som rör det mesta i livet. De har öppet varje kväll/natt mellan 21:00-06:00.

Jourhavande kompis har telefonnummer 020-222 444. De erbjuder samtal om sorg, ensamhet, oro, sex, missbruk, din familj, betyg, ätstörningar eller bara tröst. Dit kan du ringa varje vardag mellan 18:00-22:00 och helger mellan 14:00-18:00.

Röda Korset telefonjour har telefonnummer 0771-900 800. De erbjuder samtal om du vill få hopp om livet igen. De har öppet alla dagar mellan 14:00-22:00.